facebook skype email
Rezervirajte online ili nazovite
+385 91 5922 561
SMJEŠTAJ
AKTIVNI ODMOR I TURE

Otok Pag Novalja

Otok Pag Novalja

OTOK PAG

Otok Pag, jedan je od većih hrvatski otoka, vrlo škrte vegetacije. Poznat je prije svega što se na njemu proizvodi poznati paški sir, te ne manje poznata paška čipka.
Pag je otok poznat po kilometarskim šljunčanim i pješčanim plažama, kristalno čistom i bistrom moru, te preljepim morskim uvalama.
Ruralnu sliku otoka čine i stada ovaca koja se mogu vidjeti svuda po otoku. Posebnu kvalitetu paškom siru daje upravo  ´škrta´ ispaša u suradnji s jodom. Osim toga na Pagu su i neke od najstarijih solana na ovom području gdje se još uvijek  može vidjeti tradicionalan način isušivanja mora radi dobivanja morske soli.

NOVALJA (OTOK PAG)
Novalja je glavno i najpoznatije turističko središte otoka Paga. Novalja je s kopnom povezana trajektom i Paškim mostom na jugu. Velika atrakcija Novalje i njenog širog područja su prekrasne prirodne plaže, pješčane ili šljunčane, i kristalno čisto more. Najpoznatija je plaža Zrće koja ljeti postaje središte noćnog zabavnog života.
Preporučujemo posjet gradskom muzeju u kojem se nalazi podzemni vodovod još iz antičkog doba koji je danas glavna turistička atrakcija u Novalji. Nedaleko od Novalje još je jedna atrakcija: paški trokut - trokutasti otisak u kamenu kojeg neki p--ovezuju s pojavom NLO-a.
---------------------------------------------------------------------------

 

HRVATSKA - TURISTIČKE INFORMACIJE
Hrvatska se odavno smatra jednim od najljepših dijelova Europe. Unatoč ratnim tragedijama ljepota Hrvatske je ostala gotovo netaknuta. Većina turističkih mjesta ponovno su dobila nekadašnji privlačan izgled. Atmosferu srednjovjekovne Hrvatske najbolje je osjetiti po ulicama Rovinja i obnovljenom Starom gradu u Dubrovniku. Hrvatska ima i jedne od najljepših rimskih ruševina, uključujući ogromnu Dioklecijanovu palaču u Splitu.
 
 
Korisne informacije o Hrvatskoj
 
Putni dokumenti
Potrebna je putovnica ili neki drugi identifikacijski dokument priznat od strane međunarodnog ugovora. Za pojedine zemlje osobna iskaznica će biti dovoljna. Obično strani posjetitelji ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku - ako niste sigurni trebate li jednu ili ne, posjetite hrvatsko Ministarstvo web stranice vanjskih poslova (www.mvp.hr). Ako vam je potrebna viza, obratite se hrvatskom veleposlanstvu u svojoj zemlji za više informacija o tome kako da ga dobiju.
 
Zdravstvo
Bolnice i klinike se nalaze u svim većim gradovima, a manji centri imaju ljekarne i hitne pomoći. Strani turisti nisu dužni platiti liječničke usluge ako je potpisan ugovor o zdravstvenim uslugama između Hrvatske i zemlje podrijetla posjetitelja. Troškovi za zdravstvene usluge pojedincima koji dolaze iz tih zemalja naplaćuju se izravno od korisnika, kao što je navedeno u cjeniku. Ako niste sigurni je li vaša zemlja ima takav sporazum s Hrvatskom, pobrinite se da provjerite prije polaska.
 
Blagdani i neradni dani:
 
1. siječnja - Nova godina
 
6. siječnja - Sveta tri kralja
 
Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
 
1. svibnja - Praznik rada
 
22. lipnja - Dan antifašističke otpora
 
25. lipnja - Dan državnosti
 
5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti dan
 
15. kolovoza - Velika Gospa
 
8. listopada - Dan neovisnosti
 
11. studenoga - Svi sveti
 
25-26 prosinca - Božićni blagdani
 
 
Radno vrijeme trgovina i javnih službi
Većina je trgovina otvorena od 08:00h do 20:00h radnim danom i do 14h ili 15h sati subotom i nedjeljom, tijekom ljetne sezone, pa čak i duže. Javne službe i poslovni uredi rade od 20h do 16:00, od ponedjeljka do petka.
 
Poštanski uredi i telekomunikacije
Poštanski uredi su otvoreni od 07:00-19:00 radnim danom, u manjim mjestima od 07:00 do 14:00; neki rade dvokratno. U većim gradovima i turističkim središtima, dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom. Poštanske marke i telefonske kartice, koje se koriste za sve javne telefone, mogu se kupiti u poštanskim uredima, drogerijama te kioscima. Za međunarodne pozive, koji mogu biti izravno od javnih telefona, birajte 00, a zatim kod zemlje praćen telefonskim brojem.
 
 
Važni telefonski brojevi:
 
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385
 
Hitna pomoć: 94
 
Vatrogasci: 93
 
Policija: 92
 
Pomoć na cesti vozila: 987
 
Nacionalna spašavanje i Centar za traganje: 9155
 
Jedan broj za sve hitne situacije: 112
 
Opće informacije: 981
 
Informacije za međunarodne brojeve: 902
 
Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520
 
Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800
 
Napajanje
220 V, 50 Hz 
Utičnice u Hrvatskoj su kontinentalnog dva-utora tipa. 
 
Voda iz slavine 
Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.
 
Radijske vijesti na stranim jezicima u turističkoj sezoni
Hrvatski radio emitira na više frekvencija na stranim jezicima namijenjene turistima u Hrvatskoj. Dnevni program u 20:05 je emitiran na kanalu Jedan Hrvatskog radija na engleskom jeziku. Na drugom programu Hrvatskog radija, uz redovne vijesti, HAK će davati izvješća o stanju na cestama na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a nekoliko puta tijekom dana i informacije za nautičare. Svaki puni sat tu su i vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija Trećeg programa Bavarskog radija, Trećeg programa Austrijskog radija, RAI Uno i britanskog Virgin radia. Radio Prague emitiraju se vijesti u 21 sat.
 
Geografski položaj
Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskog mora, koji, kao dio Sredozemnog mora, prodire najdublje u europsko tlo. Hrvatska obala i brojni otočići uživati većinu jadranske obale. Uska planine Dinara razdvaja zemlje Mediterana iz svog središnjeg europskog kontinentalnog dijela, koji se proteže od istočnih rubova Alpi na sjeverozapadu do obala Dunava na istoku, obuhvaćajući južni dio plodne Panonske nizine.
 
Površina
Kopneni dio pokriva površinu od 56 594 km2 i priobalne vode pokrivaju površinu od 31 479 km2.
 
Populacija
Hrvatska ima 4 290 612 stanovnika.
 
Demografija
Većina stanovništva su Hrvati, a najbrojnije su manjine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Talijani i Albanci.
 
Sustav vlasti
Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.
 
Glavni grad
Sa 792 875 stanovnika, Zagreb je ekonomski, prijevozno, kulturno i akademsko središte zemlje.
 
Duljina obale
6 278 km, od čega 4 398 km se sastoji od otočnih obala, hridi i grebena.
 
Broj otoka, otočića, hridi i grebena
1 244. Najveći su otoci Krk i Cres. Postoji 50 naseljenih otoka.
 
Najveći vrh
Dinara, 1 831 m iznad razine mora.
 
Klima i vrijeme
Postoje tri klimatske zone u Hrvatskoj: u kontinentalnoj unutrašnjosti zemlje prevladava umjereno kontinentalna klima, a planinska klima prevladava na 1200m nadmorske visine. Područja duž jadranske obale ugodna mediteranska klima s velikim brojem sunčanih dana, ljeta su vruća i suha, a zime blage i vlažne. Prosječne temperature u kontinentalnom unutrašnjosti su: siječanj -2 °C do 0 °C, s nešto nižim temperaturama u planinama; Temperature zraka u srpnju doseći će 20 °C - 22 °C, a oko 13 °C u gorju. Prosječne temperature u primorju (na Jadranu): u siječnju 5 °C - 9 °C i srpnju 23 °C - 26 °C. Zimi temperatura mora je oko 12 °C, a kreće se oko 25 °C u ljetnim mjesecima.
 
Valuta
Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Strana valuta se mijenja u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih informativnih ureda, hotela i kampova.
Kreditne kartice (Eurocard / Mastercard, Visa, American Express i Diners) su prihvaćene u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima, trgovinama i bankomatima.

 

 

 

Posebne ponude - smještaj


Adriatic active tours

Matulji, Opatija
Kvarner, Hrvatska
+385 91 5922 561
info@adriatic-active-tours.hr


Organiziramo ture, boravke i izlete prema Vašim željama. Ukoliko imate neko pitanje slobodno nas kontaktirajte:

POŠALJITE UPIT

Prijavite se na newsletter.