facebook skype email
Rezervirajte online ili nazovite
+385 91 5922 561
SMJEŠTAJ
AKTIVNI ODMOR I TURE

Opatija

Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija
  • Opatija

OPATIJA  (KVARNER, HRVATSKA)

Opatija je atraktivno turističko mjesto sa najduljom turističkom tradicijom na Jadranu koja se nalazi na sjeveroistočnoj obali poluotoka Istra. Postala je elitna turistička destinacija Mediterana kao i za turiste širom svijeta. Opatija nudi brojni atraktivne hotele visoke kategorije kao što je Hotel Palace Bellevue ili Grand Hotel Adriatic, zabavne centre, luksuzne vile i druge slične atraktivnosti.

Povijest Opatije
Po prvi put Opatija se spominje sredinom XV stoljeća. Samo ime Opatija potječe od benediktinske opatije Sv. Jakova. Krajem 19. stoljeća Opatija je dobila prvi hotel. Odmah nakon toga su sagradjeni i mnogi drugi hoteli i luksuzne ville.Opatija je tako počela biti  omiljeno ljetovalište riječana, talijana i austrijanaca. Mnoge poznate osobe tog vremena su posjećivali ovo mondeno ljetovalište.

Lungomare - Opatija
Čuveno obalno šetalište od Voloskog do Lovrana je poznato pod imenom Lungomare, dugo 12 km. Lungomare je građeno u etapama: sjeverna dionica, od Voloskog do Opatije, izgrađena je 1889 godine, a južna, koja je povezala Opatiju s Lovranom, dovršena je 1911 godine. Opatija je 1889 godine službeno proglašena klimatskim lječilištem.
Lungomare je postao omiljeno šetalište brojnih gostiju.

Uz Lungomare se nižu prekrasne vile. Motiv koji je postao simbol Opatije je "Djevojka s galebom".
Lungomare završava u prelijepom malom mjestu Volosko koje je samo 3 km daleko od Opatije.


VOLOSKO (KVARNER, HRVATSKA)
U vrijeme dok Opatija nije bila turističko ljetovalište, Volosko je bilo sjedište kotara, trgovačka luka i administrativno-upravno središte. Danas je Volosko izgubilo taj značaj ali je u njemu ostala čarobna privlačnost slikovitog primorskog mjesta koja je još uvijek nepresušni izvor  inspiracija za umjetnike i postao je utočište svih onih koji traže oazu mira u uskim uličicama, uz šalicu kave na rivi, u jedinstvenom ambijentu ribarske lučice i velog i malog mula. Ima nečeg posebnog u pogledu na pučinu s vrha vološćanske rive: odavde se prema jugu otvara cijelo Jadransko more.

Prolazeći uskim ulicama stare vološćanske jezgre, naići ćete na spomenik koji nas podsjeća da je ovdje, u kući na samom početku obalnog šetališta Lungomare, rođen Andrija Mohorovičić, veliki znanstvenik svjetskoga glasa, otkrivač plohe diskontinuiteta koja dijeli Zemljinu koru od njezina plašta.

Volosko je danas i sinonim za dobru gastronomiju – od tipičnih konoba i ribarnica u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima, do vrhunskih restorana koji su svoje mjesto našli u najprestižnijim svjetskim vodičima za gurmane – sve to nudi Volosko, i još mnogo toga. Od mjesta na kojemu sada stojite udaljeno je samo tri kilometra ugodne šetnje uz more. Ne propustite ga posjetiti!

Naša agencija Adriatic Active Tours vam nudi prelijepe izlete:

Trekking Opatija,
Razgled Opatijske rivijere,
Izlet brodom na Krk-Cres,
Planinarenje po Učkoj i fotografiranje prekrasnih pejzaža i panoramskih vidika.

Upoznajte magične čari Opatijske rivijere!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

KVARNER - TURISTIČKE INFORMACIJE
 
Kvarner je oblast gdje se spajaju more, otoci i planine. Karakterističan je zbog svoje različitosti podneblja, klime i vegetacije. Kvarner čine Kvarnerski zaljev sa Opatijsko i Novo-Vinodolskom rivijerom sve do Karlobaga gdje su smješteni 
gradovi Rijeka, Opatija, Crikvenica, Novi Vinodolski. S druge strane Kvarnerskog zaljeva se nalaze otoci: Krk, Lošinj, Cres i Rab. Sastavni dio Kvarnera je Velebitsko priobalje koja se proteže od Novog Vinodolskog sve do  južnog dijela otoka Pag gdje su smješteni gradovi Senj, malo ribarsko mjesto poznato po Senjskoj buri. Velebitski planinski masiv dijeli toplu mediteransku klimu od hladnije kontinentalne i to jd jedan od glavnih uzroka snažne bure pogotovo zimi. Plnaina Velebit od masiv 1978. godine pod zaštitom UNESCO-a. Kvarnerska regija obiluje specifičnim turističkim sadržajima i atrakcijama. Nudi razne smještajne kapacitete (hotele, turistička naselja, apartmane, privatne kuće, residencije, campinge, bungalove i sl.), a samo 20-ak km dalje u svom kontinentalnom dijelu nudi brojne zimski i ruralne sadržaje.
 
 
HRVATSKA - TURISTIČKE INFORMACIJE
Hrvatska se odavno smatra jednim od najljepših dijelova Europe. Unatoč ratnim tragedijama ljepota Hrvatske je ostala gotovo netaknuta. Većina turističkih mjesta ponovno su dobila nekadašnji privlačan izgled. Atmosferu srednjovjekovne Hrvatske najbolje je osjetiti po ulicama Rovinja i obnovljenom Starom gradu u Dubrovniku. Hrvatska ima i jedne od najljepših rimskih ruševina, uključujući ogromnu Dioklecijanovu palaču u Splitu.
 
 
Korisne informacije o Hrvatskoj
 
Putni dokumenti
Potrebna je putovnica ili neki drugi identifikacijski dokument priznat od strane međunarodnog ugovora. Za pojedine zemlje osobna iskaznica će biti dovoljna. Obično strani posjetitelji ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku - ako niste sigurni trebate li jednu ili ne, posjetite hrvatsko Ministarstvo web stranice vanjskih poslova (www.mvp.hr). Ako vam je potrebna viza, obratite se hrvatskom veleposlanstvu u svojoj zemlji za više informacija o tome kako da ga dobiju.
 
Zdravstvo
Bolnice i klinike se nalaze u svim većim gradovima, a manji centri imaju ljekarne i hitne pomoći. Strani turisti nisu dužni platiti liječničke usluge ako je potpisan ugovor o zdravstvenim uslugama između Hrvatske i zemlje podrijetla posjetitelja. Troškovi za zdravstvene usluge pojedincima koji dolaze iz tih zemalja naplaćuju se izravno od korisnika, kao što je navedeno u cjeniku. Ako niste sigurni je li vaša zemlja ima takav sporazum s Hrvatskom, pobrinite se da provjerite prije polaska.
 
Blagdani i neradni dani:
 
1. siječnja - Nova godina
 
6. siječnja - Sveta tri kralja
 
Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
 
1. svibnja - Praznik rada
 
22. lipnja - Dan antifašističke otpora
 
25. lipnja - Dan državnosti
 
5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti dan
 
15. kolovoza - Velika Gospa
 
8. listopada - Dan neovisnosti
 
11. studenoga - Svi sveti
 
25-26 prosinca - Božićni blagdani
 
 
Radno vrijeme trgovina i javnih službi
Većina je trgovina otvorena od 08:00h do 20:00h radnim danom i do 14h ili 15h sati subotom i nedjeljom, tijekom ljetne sezone, pa čak i duže. Javne službe i poslovni uredi rade od 20h do 16:00, od ponedjeljka do petka.
 
Poštanski uredi i telekomunikacije
Poštanski uredi su otvoreni od 07:00-19:00 radnim danom, u manjim mjestima od 07:00 do 14:00; neki rade dvokratno. U većim gradovima i turističkim središtima, dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom. Poštanske marke i telefonske kartice, koje se koriste za sve javne telefone, mogu se kupiti u poštanskim uredima, drogerijama te kioscima. Za međunarodne pozive, koji mogu biti izravno od javnih telefona, birajte 00, a zatim kod zemlje praćen telefonskim brojem.
 
 
Važni telefonski brojevi:
 
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385
 
Hitna pomoć: 94
 
Vatrogasci: 93
 
Policija: 92
 
Pomoć na cesti vozila: 987
 
Nacionalna spašavanje i Centar za traganje: 9155
 
Jedan broj za sve hitne situacije: 112
 
Opće informacije: 981
 
Informacije za međunarodne brojeve: 902
 
Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520
 
Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800
 
Napajanje
220 V, 50 Hz 
Utičnice u Hrvatskoj su kontinentalnog dva-utora tipa. 
 
Voda iz slavine 
Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.
 
Radijske vijesti na stranim jezicima u turističkoj sezoni
Hrvatski radio emitira na više frekvencija na stranim jezicima namijenjene turistima u Hrvatskoj. Dnevni program u 20:05 je emitiran na kanalu Jedan Hrvatskog radija na engleskom jeziku. Na drugom programu Hrvatskog radija, uz redovne vijesti, HAK će davati izvješća o stanju na cestama na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a nekoliko puta tijekom dana i informacije za nautičare. Svaki puni sat tu su i vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija Trećeg programa Bavarskog radija, Trećeg programa Austrijskog radija, RAI Uno i britanskog Virgin radia. Radio Prague emitiraju se vijesti u 21 sat.
 
Geografski položaj
Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskog mora, koji, kao dio Sredozemnog mora, prodire najdublje u europsko tlo. Hrvatska obala i brojni otočići uživati većinu jadranske obale. Uska planine Dinara razdvaja zemlje Mediterana iz svog središnjeg europskog kontinentalnog dijela, koji se proteže od istočnih rubova Alpi na sjeverozapadu do obala Dunava na istoku, obuhvaćajući južni dio plodne Panonske nizine.
 
Površina
Kopneni dio pokriva površinu od 56 594 km2 i priobalne vode pokrivaju površinu od 31 479 km2.
 
Populacija
Hrvatska ima 4 290 612 stanovnika.
 
Demografija
Većina stanovništva su Hrvati, a najbrojnije su manjine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Talijani i Albanci.
 
Sustav vlasti
Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.
 
Glavni grad
Sa 792 875 stanovnika, Zagreb je ekonomski, prijevozno, kulturno i akademsko središte zemlje.
 
Duljina obale
6 278 km, od čega 4 398 km se sastoji od otočnih obala, hridi i grebena.
 
Broj otoka, otočića, hridi i grebena
1 244. Najveći su otoci Krk i Cres. Postoji 50 naseljenih otoka.
 
Najveći vrh
Dinara, 1 831 m iznad razine mora.
 
Klima i vrijeme
Postoje tri klimatske zone u Hrvatskoj: u kontinentalnoj unutrašnjosti zemlje prevladava umjereno kontinentalna klima, a planinska klima prevladava na 1200m nadmorske visine. Područja duž jadranske obale ugodna mediteranska klima s velikim brojem sunčanih dana, ljeta su vruća i suha, a zime blage i vlažne. Prosječne temperature u kontinentalnom unutrašnjosti su: siječanj -2 °C do 0 °C, s nešto nižim temperaturama u planinama; Temperature zraka u srpnju doseći će 20 °C - 22 °C, a oko 13 °C u gorju. Prosječne temperature u primorju (na Jadranu): u siječnju 5 °C - 9 °C i srpnju 23 °C - 26 °C. Zimi temperatura mora je oko 12 °C, a kreće se oko 25 °C u ljetnim mjesecima.
 
Valuta
Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Strana valuta se mijenja u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih informativnih ureda, hotela i kampova.
Kreditne kartice (Eurocard / Mastercard, Visa, American Express i Diners) su prihvaćene u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima, trgovinama i bankomatima.

 

 

 

Posebne ponude - smještaj


Adriatic active tours

Matulji, Opatija
Kvarner, Hrvatska
+385 91 5922 561
info@adriatic-active-tours.hr


Organiziramo ture, boravke i izlete prema Vašim željama. Ukoliko imate neko pitanje slobodno nas kontaktirajte:

POŠALJITE UPIT

Prijavite se na newsletter.