facebook skype email
Rezervirajte online ili nazovite
+385 91 5922 561
SMJEŠTAJ
AKTIVNI ODMOR I TURE

Brsec

Brsec
  • Brsec
  • Brsec
  • Brsec

BRSEČ (KVARNER, HRVATSKA)

Srednjevjekovni duh grada, sa svojim uličicama i prolazima, sačuvan je do današnjih dana. Najviše gradskih kuća izgrađeno je u 17. stoljeću, dok zidine, utvrde i sam crkveni zvonik pripadaju ranom srednjem vijeku. Iz ranijeg je razdoblja i Kaštel, stara jezgra oko koje se kasnije razvilo naselje. Kuće su tipičan primjer primorske arhitekture, a na nekima su još i danas vidljivi natpisi u Glagoljici. I Brseč ima svoj mlin za masline iz 17. stoljeća - toš. U tom razdoblju brsečki je župnik Josip Mavrović dao podići zgradu Mašunerije, rezidencijalno zdanje s brojnim sobama, gospodarskim prostorijama i ložom te obnoviti župnu crkvu. Gradska šterna je na središnjem trgu staroga grada, a sastavni dio istoga je brsečka škola, izgrađena 1868. godine.

Navodimo samo one važnije sakralne objekte Brsečke župe: Župna crkva Sv. Jurja, Crkva sv. Križa, Crkva sv. Magdalene, Crkva sv. Stjepana na brsečkom groblju, te selo i Crkva Sv. Jelena i u biti Kapela sv. Nikole u Goloviku.

U gradskoj se loži, na ulazu u stari grad, nalazi bista slavnog Eugena Kumičića,  hrvatskog književnika i političara. Rođen je u Brseču gdje se nalazi i njegova rodna kuća, danas pretvorena u knjižnicu i vrlo impresivnu galeriju „Eugen K“ gdje izlažu eminentni hrvatski i strani umjetnici.

Akademski kipar Ljubo de Karina živi 2 km od Breseča, u zaseoku Zagore, stoga preporučamo posjet „galerija i atelje”. Njegove se skulpture nalaze u javnim prostorima u Hrvatskoj i inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija, Japan). www.de-karina.net

Nezaboravan se pogled pruža s hridi kraj male Crkve sv. Magdalene.

Naša agencija Adriatic Active Tours vam nudi prelijepe izlete:
Trekking Opatija,
Razgled Opatijske rivijere,
Izlet brodom na Krk-Cres,
Planinarenje po Učki i fotografiranje prekrasnih pejzaža i panoramskih vidika.

Upoznajte magične čari Opatijske rivijere!

-----------------------------------------------------------------------

 

KVARNER - TURISTIČKE INFORMACIJE
 
Kvarner je oblast gdje se spajaju more, otoci i planine. Karakterističan je zbog svoje različitosti podneblja, klime i vegetacije. Kvarner čine Kvarnerski zaljev sa Opatijsko i Novo-Vinodolskom rivijerom sve do Karlobaga gdje su smješteni 
gradovi Rijeka, Opatija, Crikvenica, Novi Vinodolski. S druge strane Kvarnerskog zaljeva se nalaze otoci: Krk, Lošinj, Cres i Rab. Sastavni dio Kvarnera je Velebitsko priobalje koja se proteže od Novog Vinodolskog sve do  južnog dijela otoka Pag gdje su smješteni gradovi Senj, malo ribarsko mjesto poznato po Senjskoj buri. Velebitski planinski masiv dijeli toplu mediteransku klimu od hladnije kontinentalne i to jd jedan od glavnih uzroka snažne bure pogotovo zimi. Plnaina Velebit od masiv 1978. godine pod zaštitom UNESCO-a. Kvarnerska regija obiluje specifičnim turističkim sadržajima i atrakcijama. Nudi razne smještajne kapacitete (hotele, turistička naselja, apartmane, privatne kuće, residencije, campinge, bungalove i sl.), a samo 20-ak km dalje u svom kontinentalnom dijelu nudi brojne zimski i ruralne sadržaje.
 
 
HRVATSKA - TURISTIČKE INFORMACIJE
Hrvatska se odavno smatra jednim od najljepših dijelova Europe. Unatoč ratnim tragedijama ljepota Hrvatske je ostala gotovo netaknuta. Većina turističkih mjesta ponovno su dobila nekadašnji privlačan izgled. Atmosferu srednjovjekovne Hrvatske najbolje je osjetiti po ulicama Rovinja i obnovljenom Starom gradu u Dubrovniku. Hrvatska ima i jedne od najljepših rimskih ruševina, uključujući ogromnu Dioklecijanovu palaču u Splitu.
 
 
Korisne informacije o Hrvatskoj
 
Putni dokumenti
Potrebna je putovnica ili neki drugi identifikacijski dokument priznat od strane međunarodnog ugovora. Za pojedine zemlje osobna iskaznica će biti dovoljna. Obično strani posjetitelji ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku - ako niste sigurni trebate li jednu ili ne, posjetite hrvatsko Ministarstvo web stranice vanjskih poslova (www.mvp.hr). Ako vam je potrebna viza, obratite se hrvatskom veleposlanstvu u svojoj zemlji za više informacija o tome kako da ga dobiju.
 
 
Zdravstvo
Bolnice i klinike se nalaze u svim većim gradovima, a manji centri imaju ljekarne i hitne pomoći. Strani turisti nisu dužni platiti liječničke usluge ako je potpisan ugovor o zdravstvenim uslugama između Hrvatske i zemlje podrijetla posjetitelja. Troškovi za zdravstvene usluge pojedincima koji dolaze iz tih zemalja naplaćuju se izravno od korisnika, kao što je navedeno u cjeniku. Ako niste sigurni je li vaša zemlja ima takav sporazum s Hrvatskom, pobrinite se da provjerite prije polaska.

 
Blagdani i neradni dani:
 
1. siječnja - Nova godina
 
6. siječnja - Sveta tri kralja
 
Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
 
1. svibnja - Praznik rada
 
22. lipnja - Dan antifašističke otpora
 
25. lipnja - Dan državnosti
 
5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti dan
 
15. kolovoza - Velika Gospa
 
8. listopada - Dan neovisnosti
 
11. studenoga - Svi sveti
 
25-26 prosinca - Božićni blagdani
 
 
Radno vrijeme trgovina i javnih službi
Većina je trgovina otvorena od 08:00h do 20:00h radnim danom i do 14h ili 15h sati subotom i nedjeljom, tijekom ljetne sezone, pa čak i duže. Javne službe i poslovni uredi rade od 20h do 16:00, od ponedjeljka do petka.
 
Poštanski uredi i telekomunikacije
Poštanski uredi su otvoreni od 07:00-19:00 radnim danom, u manjim mjestima od 07:00 do 14:00; neki rade dvokratno. U većim gradovima i turističkim središtima, dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom. Poštanske marke i telefonske kartice, koje se koriste za sve javne telefone, mogu se kupiti u poštanskim uredima, drogerijama te kioscima. Za međunarodne pozive, koji mogu biti izravno od javnih telefona, birajte 00, a zatim kod zemlje praćen telefonskim brojem.
 
 
Važni telefonski brojevi:
 
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385
 
Hitna pomoć: 94
 
Vatrogasci: 93
 
Policija: 92
 
Pomoć na cesti vozila: 987
 
Nacionalna spašavanje i Centar za traganje: 9155
 
Jedan broj za sve hitne situacije: 112
 
Opće informacije: 981
 
Informacije za međunarodne brojeve: 902
 
Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520
 
Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800
 
 
Napajanje
220 V, 50 Hz 
Utičnice u Hrvatskoj su kontinentalnog dva-utora tipa. 
 
Voda iz slavine 
Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.
 
Radijske vijesti na stranim jezicima u turističkoj sezoni
Hrvatski radio emitira na više frekvencija na stranim jezicima namijenjene turistima u Hrvatskoj. Dnevni program u 20:05 je emitiran na kanalu Jedan Hrvatskog radija na engleskom jeziku. Na drugom programu Hrvatskog radija, uz redovne vijesti, HAK će davati izvješća o stanju na cestama na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a nekoliko puta tijekom dana i informacije za nautičare. Svaki puni sat tu su i vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija Trećeg programa Bavarskog radija, Trećeg programa Austrijskog radija, RAI Uno i britanskog Virgin radia. Radio Prague emitiraju se vijesti u 21 sat.
 
Geografski položaj
Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskog mora, koji, kao dio Sredozemnog mora, prodire najdublje u europsko tlo. Hrvatska obala i brojni otočići uživati većinu jadranske obale. Uska planine Dinara razdvaja zemlje Mediterana iz svog središnjeg europskog kontinentalnog dijela, koji se proteže od istočnih rubova Alpi na sjeverozapadu do obala Dunava na istoku, obuhvaćajući južni dio plodne Panonske nizine.
 
Površina
Kopneni dio pokriva površinu od 56 594 km2 i priobalne vode pokrivaju površinu od 31 479 km2.
 
Populacija
Hrvatska ima 4 290 612 stanovnika.
 
Demografija
Većina stanovništva su Hrvati, a najbrojnije su manjine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Talijani i Albanci.
 
Sustav vlasti
Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.
 
Glavni grad
Sa 792 875 stanovnika, Zagreb je ekonomski, prijevozno, kulturno i akademsko središte zemlje.
 
Duljina obale
6 278 km, od čega 4 398 km se sastoji od otočnih obala, hridi i grebena.
 
Broj otoka, otočića, hridi i grebena
1 244. Najveći su otoci Krk i Cres. Postoji 50 naseljenih otoka.
 
Najveći vrh
Dinara, 1 831 m iznad razine mora.
 
Klima i vrijeme
Postoje tri klimatske zone u Hrvatskoj: u kontinentalnoj unutrašnjosti zemlje prevladava umjereno kontinentalna klima, a planinska klima prevladava na 1200m nadmorske visine. Područja duž jadranske obale ugodna mediteranska klima s velikim brojem sunčanih dana, ljeta su vruća i suha, a zime blage i vlažne. Prosječne temperature u kontinentalnom unutrašnjosti su: siječanj -2 °C do 0 °C, s nešto nižim temperaturama u planinama; Temperature zraka u srpnju doseći će 20 °C - 22 °C, a oko 13 °C u gorju. Prosječne temperature u primorju (na Jadranu): u siječnju 5 °C - 9 °C i srpnju 23 °C - 26 °C. Zimi temperatura mora je oko 12 °C, a kreće se oko 25 °C u ljetnim mjesecima.
 
Valuta
Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Strana valuta se mijenja u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih informativnih ureda, hotela i kampova.
Kreditne kartice (Eurocard / Mastercard, Visa, American Express i Diners) su prihvaćene u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima, trgovinama i bankomatima.

Posebne ponude - smještaj


Adriatic active tours

Matulji, Opatija
Kvarner, Hrvatska
+385 91 5922 561
info@adriatic-active-tours.hr


Organiziramo ture, boravke i izlete prema Vašim željama. Ukoliko imate neko pitanje slobodno nas kontaktirajte:

POŠALJITE UPIT

Prijavite se na newsletter.